You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Acné littekens

Na genezing van acné blijven soms huidonregelmatigheden achter. Dit kan bestaan uit een lichte ruwheid van het huidoppervlak tot diepe groeven en uitgeponste onderbrekingen in het huidoppervlak.

Met een laser kan een dun laagje huid afgeschaafd worden. Hierbij kunnen scherp afgelijnde randen van ingetrokken littekens wat afgevlakt worden. Vaak zorgt een toename van de collageenaanmaak voor een verdere verbetering van het resultaat gedurende verschillende maanden nadien. Verschillende behandelingen zijn nodig voor een maximaal resultaat.

Dermabrasie is het afschaven van het huidoppervlak met een metalen borsteltje. Bij de behandeling van kleine oppervlakten kan dit onder plaatselijke verdoving gebeuren. Als het hele gelaat wordt behandeld is meestal een volledige verdoving nodig. Door egaal af te schaven kan het huidoppervlak gladder gemaakt worden. Door plaatselijk wat dieper te schaven kunnen de scherpe randen van de uitgeponste littekens uitgevlakt worden.

De huid wordt nadien afgedekt met een alginaatverband, dat buitenop een donkere korst vormt en tegen het wondoppervlak aan een gel doet ontstaan die de genezing bevordert. Na vijf tot twaalf dagen komt de korst los en verschijnt een roze huidoppervlak. Dan kunnen de normale dagelijkse activiteiten hernomen worden. De roze kleur verbleekt geleidelijk gedurende verschillende maanden.

De huid van het gelaat herstelt goed na dergelijke behandeling omdat er veel diepgelegen huidcellen voorkomen in de zweet- en talgklieren en in de haarwortels van de donshaartjes. Vanuit de poriën groeit na vijf dagen tot twee weken een nieuwe laag opperhuid. De hals, de rug en andere lichaamsdelen beschikken niet over dergelijk herstelvermogen, daarom wordt daar zelden dermabrasie toegepast.

Toch is er ook een grens aan het regeneratievermogen van de huid in het gelaat. Diepe littekens zullen daarom verschillende behandelingen vergen, om littekenvorming door te diepe éénmalige behandeling te vermijden. Intrekkingen in de lederhuid kunnen soms met vulstof (filler) opgevuld worden.

Na ernstige acné is het onderhuidse vetweefsel op sommige plaatsen vervangen door littekenweefsel. Dit veroorzaakt intrekkingen en verhard aanvoelen van de huid. Overbrengen van eigen vet (lipostructuur) kan hier beterschap brengen.

De behandeling van acné zelf is het werkterrein van de dermatoloog. Enkel wanneer de aandoening genezen is of toch in belangrijke mate verminderd worden heelkundige littekencorrecties uitgevoerd.