dr. J. VANDEPUTTE

Plastische Chirurgie

zonder chirurgie

crèmes
Sommige crèmes hebben een licht aantoonbaar effect op het oppervlakte van de huid (cellullitis) en op de dikte van de vetlaag. Dit effect is evenwel niet blijvend.

massage
Professionele massagetechnieken hebben voornamelijk effect op de overdreven vochtopstapeling in het vetweefsel. Zij werken dus zwelling tegen, niet uitzakken. Er zijn zeer duidelijke verbeteringen mogelijk; deze verdwijnen echter over enkele weken als de behandeling wordt stopgezet. De aangenaamste en zachtste methode -en erg efficiënt- is ongetwijfeld de "manuele lymfedrainage

dieet
Een gezonde voeding is de basis voor een goed figuur. Goede eetgewoonten zijn voor de meeste personen het enige vereiste om een goed figuur te bekomen. Gezonde voeding is evenzeer belangrijk voor wie een esthetische ingreep overweegt: heelkunde is een aanvulling doch geen vervanging. Echt overgewicht wordt aangepakt door dieet en niet door esthetische heelkunde. Bij ernstige zwaarlijvigheid kan een ingreep op de maag door een gespecialiseerd algemeen chirurg overwogen worden.

sport
Een goede conditie is eveneens belangrijk voor een goed figuur. Sterkere rug- en buikspieren zorgen voor een gezondere en mooiere houding; ontwikkelde spieren dragen bij tot een mooie lichaamscontour. Een grote spiermassa helpt ook om meer energie te verbranden en heeft zo ook zijn invloed op het vetweefsel. Spieroefeningen hebben echter geen plaatselijk effect op vetopstapelingen; zo zullen buikspieroefeningen geen rechtstreekse invloed hebben op een vetpakketje op de buik.

combinatiemethoden
De plaatselijke oefeningen en de plaatselijke opwarming, zoals bij body styling, hebben vermoedelijk voornamelijk effect op de vochtopstapeling in het vetweefsel. Er zijn nog geen bewijzen in de medische vakliteratuur over effect op de vetcellen zelf. Nochtans kan de combinatie van oefeningen onder toezicht en dieet, zoals in die methoden gebruikt, tot aanzienlijke verbetering van de lichaamscontour leiden.