dr. J. VANDEPUTTE

Plastische Chirurgie

Klik hier om naar uitgebreide fotoreportage te gaan.Klik hier om naar uitgebreide fotoreportage te gaan.
Klik hier om naar uitgebreide fotoreportage te gaan.Klik hier om naar uitgebreide fotoreportage te gaan.

gynecomastie (borstvorming bij de man)

Bij mannen is er een borstklierkiem aanwezig onder de tepelhof. Normaal gezien komt deze niet tot ontwikkeling. Af en toe ontwikkelt er zich toch echt borstweefsel bij een man. Meestal vormt er zich zowel eigenlijk klierweefsel als bijkomend vet. Borstvorming bij een man ontstaat bijna steeds spontaan zonder aanwijsbare oorzaak. Na uitsluiten van specifieke oorzaken is de behandeling heelkundig.

Onder volledige verdoving wordt eerst een liposculptuur uitgevoerd van de borst, waardoor het overtollige vetweefsel wordt verwijderd. Voor het tweede deel van de ingreep wordt er ingesneden aan de onderzijde van de tepelhof, juist op de rand (om een litteken zo discreet mogelijk te houden). Via deze kleine insnede wordt het vaste borstklierweefsel weggesneden.

De nabehandeling vergt één, soms twee overnachtingen in het ziekenhuis. De meeste pijn bij rust is na enkele dagen verdwenen; pijn bij bewegen van de armen en stijfheid kunnen een tweetal weken aanhouden. Gedurende een zestal weken wordt een elastisch korset gedragen, om zwelling van de geopereerde streek tegen te gaan. Manuele lymfedrainage bij een kinesist zorgt voor snellere ontzwelling. De eerste weken voelt de tepelhof wat harder aan en is wat ingetrokken ten opzichte van de omliggende huid; na littekenuitrijping wordt het oppervlak veel soepeler en egaler.