You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Gynecomastie

Verwijderen van borstweefsel bij de man

Bij mannen is er een borstklierkiem aanwezig onder de tepelhof. Normaal gezien komt deze niet tot ontwikkeling. Toch kan er echt borstweefsel ontstaan bij een man. Soms bestaat dit uit klierweefsel, soms uit vetweefsel, vaak uit beiden. Gynecomastie ontstaat meestal spontaan zonder aanwijsbare oorzaak. Toch moeten aandoeningen die dit kunnen uitlokken uitgesloten of vastgesteld worden eer chirurgisch behandeld wordt.

Onder volledige verdoving kan eerst een liposculptuur worden uitgevoerd van de borst, waardoor het overtollige vetweefsel wordt verwijderd. Verder wordt er ingesneden aan de onderrand van de tepelhof, om een litteken zo discreet mogelijk te houden. Via deze kleine toegang wordt het vaste borstklierweefsel weggesneden. Soms is het nodig grotere insneden (en littekens) te maken om een huidoverschot weg te nemen.

De nabehandeling vergt één, soms twee overnachtingen in het ziekenhuis. De meeste pijn bij rust is na enkele dagen verdwenen; pijn bij bewegen van de armen en stijfheid kunnen een tweetal weken aanhouden. Gedurende een zestal weken wordt een elastisch korset gedragen, om zwelling van de geopereerde streek tegen te gaan. Manuele lymfedrainage bij een kinesist zorgt voor snellere ontzwelling. De eerste weken voelt de tepelhof wat harder aan en is wat ingetrokken ten opzichte van de omliggende huid; na littekenuitrijping wordt het oppervlak veel soepeler en egaler.