dr. J. VANDEPUTTE

Plastische Chirurgie

dokterslatijn

Brava®
Brava® is een uitwendige weefselexpander die door zachte zuigkracht het borstvolume vergroot. Het systeem kan op zich worden gebruikt voor een langzame volumetoename. Het wordt ook gebruik voor en na lipofilling (vettransplantatie) met grotere hoeveelheden vet om een groter overblijvend volume te bekomen. Voor de ingreep zal het systeem de "matrix" van borstweefsel doen zwellen, waardoor meer plaats vrijkomt tussen de weefsels voor het overgeplante vet. Na de ingreep dient het systeem als een spalk en helpt het om een goede plaatselijke doorbloeding te behouden. Gedurende één maand voor en één maand na de ingreep worden koepels met een zachte boord over de borsten aangebracht, 's nachts en in het weekend. Een kleine pomp, die in de bh wordt gedragen, veroorzaakt een zachte zuigkracht, waardoor de borsten geleidelijk zwellen. In het engels vindt u informatie over het systeem op www.mybrava.com. Voorbeelden vanresultaten vindt u onder "borstvergroting met Brava® en lipofilling" en onder "van kapselcontractuur naar lipofilling, met Brava®". De website van Dr. Khouri, de ontwerper van Brava®, geeft meer informatie over dit onderwerp.

lipofilling
Vetweefsel kan door voorzichtige liposculptuur weggezogen worden uit plaatselijke opstapelingen (vb. op buik, heupen of dijen) en na zuivering door filtering of centrifugatie op andere plaatsen worden ingespoten. De belangrijkste toepassingen zijn volumeherstel in het gezicht, correctie van plaatselijke intrekkingen van de huid (vb. op de billen en dijen), en borstvergroting. Bij deze laatste toepassing helpt expansie van de borsten door zachte zuigkracht (Brava®) voor en na de ingreep om een groter volume te bekomen

liposculptuur
Dit is de huidige benaming voor het wegzuigen van vet via sneetjes van slechts enkele millimeters lang. De verandering van naam ten opzichte van "liposuctie" is een modetrend. Doordat de methoden verfijnder werden en meer mogelijkheden boden, bedacht iemand deze andere naam. Sculpteren, vormgeven klinkt immers mooier dan wegzuigen. Eigenlijk is het maar normaal dat een techniek die al tientallen jaren bestaat geleidelijk verfijnd is, net zoals in alle takken van de geneeskunde of andere beroepen gebeurt. De belangrijkste evoluties zijn het gebruik van fijnere zuigbuizen van 3 tot 5 mm ipv 8 tot 12 mm en de tumescentie. Technische varianten zijn het gebruik van geluidsgolven (ultratonen) of mechanische trillingen (vibro-liposculptuur) om de zuigbuizen makkelijker door de weefsels te laten glijden.

liposuctie
Oorspronkelijke benaming voor het wegzuigen van vet. Het is een modetrend om de meer verfijnde versie van de ingreep "liposculptuur" te noemen.

lymfe
Weefselvloeistof die niet circuleert door de aders maar langs een fijn netwerk van lymfevaten in de richting van het hart afvloeit. Ziektekiemen die het lichaam binnendringen evenals kwaadaardige cellen verspreiden zich soms langs deze weg. Zij worden bestreden in de lymfeknopen.

lymfedrainage, manuele lymfedrainage
Gespecialiseerde zachte massage, die door een kinesist wordt uitgevoerd, waarbij lymfe-opstapelingen in de weefsels en in de lymfevaten zelf terug naar de bloedsomloop worden afgevoerd. Deze techniek is belangrijk bij de behandeling van gezwollen ledematen. In de esthetische heelkunde merkt met een veel snellere ontzwelling na liposculptuur in combinatie met deze nabehandeling.

lymfeknopen (oude naam: lymfeklieren)
Lymfevaten vloeien samen in lymfeknopen. Bij infecties of kwaadaardige ziekteprocessen stapelen zich afweercellen op in de lymfeknopen en gaan er de kiemen of kwaadaardige cellen doden. Hierbij gaat de klier zwellen. Lymfeknopen komen overvloedig voor in de hals, de oksels en de liezen. Een zachte tot stevige, lichte zwelling van één of meer klieren kan volstrekt normaal zijn. Ons lichaam is immers voortdurend bezig zich tegen de buitenwereld te verdedigen.

lymfevaten
Het hart stuurt het bloed rond door de slagaders. De slagaders vertakken in steeds kleinere vaatjes tot aan de haarvaten. Vocht en voedingsstoffen sijpelen door de wand van de haarvaten en komen in de weefsels terecht. Aan het andere einde van de haarvaten worden vocht en afvalstoffen weer in de bloedbaan gezogen en via steeds bredere aders terug naar het hart gevoerd. Niet alle weefselvocht wordt echter terug in de bloedbaan opgenomen. Een gedeelte, lymfe genaamd, vloeit af door een netwerk van zeer dunne vaatjes zonder bloedcellen, de lymfevaten. Deze afvloei gebeurt aan een veel trager tempo dan de bloedsomloop. Via verzamelstations, de lymfeknopen, komt de lymfe in grotere vaten terecht en uiteindelijk terug in de bloedsomloop vlakbij het hart.

soft liposculpture
Commercieel modewoordje voor zachte liposculptuur. Een correct uitgevoerde liposculptuur bij gezonde personen op een niet al te groot lichaamsdeel onder plaatselijke verdoving is weinig pijnlijk en weinig agressief. De soft liposculpture is dus geen andere techniek dan in een goede plastisch chirurgische praktijk de norm is.

soft liposculpture
Commercieel modewoordje voor zachte liposculptuur. Een correct uitgevoerde liposculptuur bij gezonde personen op een niet al te groot lichaamsdeel onder plaatselijke verdoving is weinig pijnlijk en weinig agressief. De soft liposculpture is dus geen andere techniek dan in een goede plastisch chirurgische praktijk de norm is.

tumescente liposculptuur
Technische benaming voor liposculptuur die wordt voorafgegaan door een specifieke voorbereiding van het vetweefsel. Aan een zoutoplossing (zoals in een infuus, een "Baxter ®") worden stoffen voor plaatselijke verdoving toegevoegd. Bij het begin van de ingreep wordt het betreffende vetweefsel hiermee ingespoten. Zo kan de ingreep vaak onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. De vetcellen worden hierdoor zwakker en laten zich bij de liposculptuur makkelijker stuk trillen of wegzuigen met minder bloeduitstorting.

vibroliposculptuur
Liposculptuur waarbij een kleine motor een trillende beweging overbrengt op het zuiginstrument. Dit is een courante technische verfijning, een hulpmiddel om de ingreep met zo weinig mogelijk kracht en zo egaal mogelijk uit te voeren.