dr. J. VANDEPUTTE

Plastische Chirurgie

Klik hier om naar uitgebreide fotoreportage te gaan.Klik hier om naar uitgebreide fotoreportage te gaan.
Klik hier om naar uitgebreide fotoreportage te gaan.Klik hier om naar uitgebreide fotoreportage te gaan.

huidverstrakking met de fractionele CO2 laser

Met de CO2 laser kan een dun laagje huid worden weggehaald. Een deel daarvan verdampt, een ander deel droogt uit en blijft ter plaatse. Bij de genezingsreactie wordt extra collageen aangemaakt, wat de huid kan doen verstrakken.

Hoe dieper deze gecontroleerde huidbeschadiging, hoe groter het effect, maar ook hoe hoger de kans op verwikkelingen. De belangrijkste zijn vlekkige verbruining van de huid, verbleking van de huidskleur, littekenvorming, infectie en een opstoot van herpes (koortsblaren).

Bij fractionele CO2 laser therapie loopt de laserstraal niet de hele oppervlakte van de huid af. Gelijkmatig verspreide puntjes, verschillende honderden per vierkante centimeter, worden verhit, terwijl de tussenliggende huid gespaard blijft. Bij de meeste behandelingen bedekken de puntvormige korstjes rond de 20% van het huidoppervlak en blijft 80% gespaard.

De genezing na fractionele CO2 lasertherapie gaat veel sneller dan als het hele huidoppervlak behandeld is. Nevenwerkingen zoals zwelling, roodheid, vochtverlies, soms korstvorming, zijn er nog steeds maar duren slechts enkele dagen tot twee weken.

De dosis laserlicht die het beste compromis vormt tussen effect en nevenwerkingen verschilt van persoon tot persoon en per lichaamsstreek. Fractionele behandeling is veiliger dan klassieke CO2 lasertherapie, maar het effect is ook discreter. Daarom wordt een behandeling meestal gespreid over verschillende zittingen, te beginnen met een eerder lage dosis laserlicht. Naargelang de bijwerkingen en het effect wordt de dosis voor de volgende sessie aangepast.