dr. J. VANDEPUTTE

Plastische Chirurgie

Klik hier om naar uitgebreide fotoreportage te gaan.Klik hier om naar uitgebreide fotoreportage te gaan.
Klik hier om naar uitgebreide fotoreportage te gaan.Klik hier om naar uitgebreide fotoreportage te gaan.

peeling

Bij een peeling laat men het bovenste laagje van de huid stollen en afschilferen.

De meest oppervlakkige peelings gebeuren in het schoonheidssalon. Enkel een deel van de dode hoornlaag op de opperhuid wordt pijnloos verwijderd. De rimpels zijn daarna minder diep en de kleur van het bloed schemert beter door: de tint van de huid wordt zo wat frisser en levendiger.

Een medische peeling werkt dieper in en verwijdert een deel van de levende opperhuid en eventueel ook van de oppervlakkige lederhuid. Ouderdomsvlekken (verhardingen en verkleuring), zwangerschapsvlekken en andere pigmentstoornissen worden hiermee verbleekt of verwijderd. De genezingsreactie doet de huid samentrekken en vermindert de fijne rimpeltjes. Naargelang de geplande inwerkingsdiepte gebeurt de behandeling tijdens de raadpleging zonder verdoving of in het ziekenhuis onder lichte verdoving of volledige verdoving. Hoe dieper de behandeling, hoe groter het effect doch ook hoe langer de genezing duurt (van drie dagen tot drie weken voor het herstel van de opperhuid). In die periode schilfert de huid af; bij de diepere peelings is er zwelling en korstvorming. Nadien kan er nog een tijdlang een roze verkleuring van de huid optreden.

De huid verschilt erg van persoon tot persoon, doch ook van plaats tot plaats op het lichaam. De arts gaat vaak aanraden met een zeer oppervlakkige peeling te beginnen om de genezingskracht van de huid goed te kunnen beoordelen. Een diepe behandeling kan immers pigmentstoornissen en littekens veroorzaken. Voor vele patiënten zijn herhaalde behandelingen met oppervlakkige peelings een betere optie dan één diepe peeling, omwille van het snelle herstel. Bijna altijd is een voorbereiding en een nazorg met crèmes gedurende enkele weken noodzakelijk.

Bij laserbehandeling van rimpels wordt licht gebruikt om een dun laagje huid te verwijderen. Bij dermabrasie wordt de huid afgeschaafd. Deze oudste techniek blijft zeer nuttig bij het diep reinigen van schaafwonden in het gelaat en bij het effenen van bepaalde littekens, vb. door acné.